Després de les presentacions als mitjans de comunicació, als partits polítics i al Plenari municipal, la Sindicatura de Greuges de Barcelona va celebrar un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament per presentar a la ciutadania, les associacions i les entitats de la ciutat l’informe anual 2024, que també pots consultar en format interactiu. L’objectiu és acostar la institució als veïns i veïnes de Barcelona. Si ho vols, pots veure’n les millors imatges en una galeria al final de l’article, i recuperar-lo en el vídeo següent:

Una de les iniciatives principals de 2024 va ser l’acte de reparació pioner sobre les situacions d’abusos durant les dècades del 1980, el 1990 i el 2000 a alumnes de l’Escola Barcelona. La Comissió de Reparació per a víctimes i supervivents d’abusos en escoles públiques, creada per la Sindicatura, en va ser la impulsora. Un dels moments més emotius de la presentació van ser les intervencions d’Alba Irigoyen, una de les alumnes de l’Escola Barcelona en aquella època; i de Mireia Forner, assessora de la Sindicatura, psicòloga i membre de la Comissió de Reparació.

Irigoyen va destacar que la Comissió “ha estat el que no vaig trobar a l’escola quan vaig demanar ajuda, explicant el que m’havia passat i sobretot per les amenaces perquè no ho fes saber; a la Sindicatura vaig trobar algú que ens escolta, que empatitza i que diu “prou, això no pot passar”. Una actitud absolutament diferent de la que van tenir les dues directores i algunes tutores”. La Comissió es manté en actiu, i una de les propostes de millora que recull l’informe anual 2024 és garantir serveis d’atenció, recuperació i reparació a persones que han patit violències sexuals no recents.

Forner, per la seva banda, va assegurar que “acompanyar aquest camí ha estat, per a mi, una experiència molt enriquidora. Ha reforçat la creença que el procés de reparació és possible quan les institucions escolten, assumeixen responsabilitats i actuen amb valentia. Tot i que sabem que cap acte pot reparar completament el mal causat, aquest ha estat un pas fonamental. Només a partir de la consciència compartida podrem construir una societat més justa, veritablement compromesa amb el bon tracte i la protecció de les nenes, nens i adolescents”.

Intervencions del públic assistent

A la segona meitat de l’acte va intervenir el públic assistent, que va abordar, entre d’altres, els temes següents:

Participació i col·laboració amb altres entitats: Manca de constitució de la Comissió d’Empara, que vetlla per la realització efectiva dels drets i obligacions que es deriven de la normativa sobre participació ciutadana, i sobre la qual la Sindicatura va emetre una resolució; petició que la Sindicatura col·labori amb l’Institut Barcelona Esports perquè hi hagi més espais per practicar el ciclisme.

Accessibilitat i inclusivitat: Necessitat que hi hagi més parcs inclusius, com el que demà dissabte s’inaugurarà al Districte de Sant Andreu; més espais adaptats per a la cavalcada dels Reis d’Orient, sobre la qual es va publicar una resolució; canviadors inclusius permanents i a tots els districtes, tal com demanava la Sindicatura; i canviar els criteris per sol·licitar transport adaptat i que el programa Respir i Respir+ cobreixi les persones menors de 60 anys i a les persones cuidadores que els atenen, i que són dues de les propostes de millora de l’informe anual.

Problemes als barris: Gestió i usos del Jardí del Silenci, a Gràcia, sobre la qual s’ha publicat una resolució; problemes de circulació, pacificació dels carrers del nucli antic d’Horta; contaminació acústica i manca de seguretat al Raval; i situació de tres edificis del Poble-Sec: la Casa de la Premsa, l’antic local de la Tresoreria de la Seguretat Social i la instal·lació del CECOR als Jardins de les Tres Xemeneies. Al febrer, la Sindicatura va visitar aquest darrer barri en un ‘A peu de carrer’, i s’hi van abordar algunes d’aquestes qüestions. A més, recentment s’ha emès una resolució en què es recomana instal·lar un equipament en un edifici de la mateixa zona.

Convivència: Requeriment perquè l’Ajuntament aposti més per la tasca dels agents cívics i els mediadors, així com per les mesures alternatives a la sanció.

Cultura: Dificultats dels artistes de varietats per fer espectacles al carrer, i sobre la gestió municipal de les subvencions a certes entitats que participen al programa de suport Cultura Viva.

Altres: Programes de subvencions diferenciats per als projectes d’entitats de petit format, que és una de les propostes de millora de l’informe anual i sobre la qual es va fer una actuació d’ofici; i l’acomiadament de diversos treballadors de la gossera municipal.

Galeria fotogràfica