L’enverinament de gossos és una preocupació per a les persones que en són propietàries, atesa la manca de control que genera una possible ingesta de substàncies tòxiques o perilloses en l’espai públic.

El maltractament animal està tipificat com a delicte al codi penal. Però, tot i així, s’ha donat recentment a Barcelona algun cas d’intoxicacions provocades per carn enverinada o ingesta d’agulles o altres objectes nocius. Una veïna de Sant Andreu ho va denunciar a principis de 2023 i també va presentar una queixa a la Sindicatura de Greuges de Barcelona.

Vols saber què fer davant d’un cas com aquest?

Primer pas, anar a una clínica veterinària

Si observes símptomes d’enverinament o veus alguna conducta poc habitual després que l’animal hagi ingerit o pogut ingerir alguna cosa al carrer, és recomanable portar-lo a una clínica veterinària. Actuar amb celeritat pot ser essencial per salvar la seva vida.

Igualment, el personal de la clínica podrà observar si es pot tractar d’un cas d’aquest tipus o si el gos pot tenir un altre tipus de problema, informació que pot ajudar a les autoritats per identificar possibles zones on es donin aquests tipus d’incidents.

Denunciar els fets

Tant si has observat alguna conducta estranya, trobat menjar sospitós al carrer o si la teva mascota ha patit un enverinament, s’ha de denunciar la situació per tal que els cossos policials puguin tenir constància i actuar. Especialment si has observat qualsevol indici, truca al telèfon d’Emergències per explicar la situació.

En casos com l’esmentat a Sant Andreu, la Guàrdia Urbana investiga els fets a través del seu cos de l’Equip de Policia de Barri (EPB). Els agents visiten clíniques veterinàries i qualsevol persona que pugui proporcionar informació per esbrinar el que ha passat, i poden prendre mesures com intensificar el patrullatge policial uniformat i de paisà, o avisar al servei de neteja de via pública per donar instruccions de com actuar en el cas de detectar algun aliment o substància sospitosa.

En cas de trobar a la persona o persones responsables, s’enfrontaran a un delicte que pot comportar penes de presó.

Si l’actuació no és l’adequada

En cas que observis que l’actuació de la Guàrdia Urbana o qualsevol altre servei municipal pugui ser inadequada o poc eficaç, pots dirigir-te a la Sindicatura de Greuges de Barcelona per presentar una queixa. D’aquesta manera, la defensoria demana informació del cas i avalua si la intervenció s’ha ajustat al que marca la normativa.