Barcelona, 30 d’abril de 2025 – La defensoria de la ciutadania barcelonina s’interessa d’ofici per conèixer les condicions en què es presta el servei dels menjadors socials municipals, definit com a prestació garantida al Decret 142/2010, pel qual s’aprova la Cartera de Serveis Socials.

Aquesta iniciativa de la Sindicatura es durà a terme mitjançant visites presencials a tots els menjadors socials municipals de la ciutat, acompanyades d’una persona usuària d’aquest servei.

Entre altres, la Sindicatura de Greuges de Barcelona valorarà aspectes com: els àpats (varietat de menús, gestió de les al·lèrgies i intoleràncies, estris per als àpats, etc.); l’estat del menjador social (condicions de neteja i conservació, l’espai d’espera, els banys, l’existència d’armariets, accessibilitat, etc.); el protocol d’accés (lliure, amb derivació, amb condicionants, etc.), o el perfil de les persones usuàries.

El propòsit d’aquest projecte d’observació i anàlisi dels menjadors socials municipals és concloure amb un document que presenti una diagnosi d’aquest servei i inclogui unes possibles propostes de millora dirigides a l’Ajuntament de Barcelona.

La Sindicatura ja va pronunciar-se sobre la manca d’accessibilitat d’un dels menjadors socials de la ciutat

El mes de maig de 2024, la Sindicatura de Greuges de Barcelona va intervenir després que una persona amb discapacitat i mobilitat reduïda exposés el seu malestar per no poder accedir a un menjador social de la ciutat.

L’expedient va finalitzar amb dues recomanacions a l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS): que analitzi la viabilitat de diferents mesures tècniques a través del Pla d’accessibilitat de l’equipament, i que treballi de forma coordinada amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) per cercar les possibilitats de millora dels problemes d’accessibilitat del menjador social.