Tot i que les bases reguladores dels ajuts per a activitats d’estiu preveuen mesures per afavorir la participació d’infants i joves amb discapacitat, encara no són suficients i generen desigualtat.
Les activitats adaptades sovint tenen un cost més elevat, que no és assumit per les subvencions, situació que obliga les famílies a fer un esforç econòmic superior.
Barcelona, 16 de maig de 2025 – Després de rebre queixes de nou famílies amb infants i joves amb discapacitat respecte dels preus de les activitats municipals T’estiu molt 2025, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha analitzat les condicions d’accés a les activitats d’estiu subvencionades per l’Ajuntament, i ha detectat un greuge comparatiu i una discriminació que afecta les famílies amb infants i joves amb discapacitat.
Tot i que les bases reguladores dels ajuts per a activitats d’estiu preveuen mesures per afavorir la participació d’infants i joves amb discapacitat, encara no són suficients i generen desigualtat. Les activitats adaptades presenten uns preus notablement més alts que les activitats ordinàries, sense que les subvencions cobreixin aquestes diferències de cost, situació que obliga les famílies a fer un esforç econòmic superior.
La Sindicatura de Greuges de Barcelona també destaca que, encara que les bases preveuen l’accessibilitat i la inclusió en totes les activitats ordinàries, a la pràctica hi ha famílies que es troben amb dificultats per garantir la participació dels seus fills en aquestes activitats per manca de suport adequat.
Entre altres, la Sindicatura ha recomanat a l’Ajuntament que aquest sobrecost no repercuteixi en aquestes famílies i que valori la possibilitat d’augmentar els ajuts destinats a monitoratge de suport. Així mateix, la Sindicatura insisteix que les entitats promotores de les activitats han de garantir que els infants amb discapacitat tinguin les mateixes oportunitats d’accés que la resta d’infants. “Continuarem fent seguiment de la situació per garantir que els drets dels infants i joves amb discapacitat siguin respectats en igualtat de condicions”, ha manifestat el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia.
A la resolució de la Sindicatura de Greuges de Barcelona pots consultar detalladament com es regula la concessió de subvencions, els requisits, el cost de les activitats adaptades i ordinàries, així com diverses taules comparatives.
El nombre d’activitats adaptades i places del T’estiu molt
L’Ajuntament ha informat que el nombre total d’activitats aprovades per a la campanya de vacances d’estiu per a infants i adolescents és de 1.080, les quals ofereixen un total de 369.198 places. De les 1.080 activitats, 22 són activitats adreçades específicament a infants amb necessitats educatives especials i ofereixen un total de 2.203 places. Crida especialment l’atenció que només 4 de les 22 activitats adaptades tenen un cost més baix que els màxims establerts per l’Ajuntament. En el cas de les colònies, les diferències són molt considerables i arriben a duplicar i, fins i tot, més que triplicar el preu màxim recomanat per l’Ajuntament.
Les ajudes o contraprestacions, lluny de cobrir el sobrecost que comporta la discapacitat
Diversos estudis evidencien que les persones amb discapacitat han d’afrontar una sèrie de despeses addicionals que generen una situació de desavantatge econòmic en comparació amb les persones que no tenen discapacitat. Aquest desavantatge no és uniforme, ja que els costos s’incrementen en funció del grau de discapacitat.
Encara que les administracions públiques ofereixen ajuts per pal·liar aquesta desigualtat, les dades mostren que aquestes mesures són insuficients i no cobreixen el cost real derivat de la discapacitat. A hores d’ara, els preus d’aquestes activitats són tan elevats que moltes famílies no els poden assumir.
Un cas il·lustratiu és el d’una mare que denuncia no poder pagar 400 euros setmanals perquè la seva filla, amb un 69% de discapacitat i grau III de dependència, participi en una activitat de cinc hores diàries sense servei de menjador.
Bones pràctiques de l’Ajuntament de Barcelona, però encara insuficients
Per acabar, la Sindicatura posa en relleu que l’Ajuntament, en regular les ajudes, ha introduït criteris per compensar aquest desavantatge econòmic. Per exemple, es compta cada persona amb discapacitat com a dues a l’hora de calcular la renda per càpita familiar, es reserva un 5% de les places de les activitats ordinàries per a aquest col·lectiu, i es preveu subvencionar les entitats que ofereixen activitats adaptades. Tot i això, la Sindicatura creu que mantenir un cost tan elevat per a les activitats específiques per a infants i joves amb discapacitat representa un greuge comparatiu i una discriminació pel que fa a l’accés al dret al lleure.