La Sindicatura fa seguiment de les seves recomanacions per unes festes més segures, sense aglomeracions com les viscudes l’any 2019

Després que s’hagi fet oficial que les Festes de la Mercè d’enguany ja no comptaran amb l’escenari de Maria Cristina, la Sindicatura de Greuges de Barcelona vol fer un repàs del seguiment i les accions dutes a terme des que l’any 2019 iniciés una actuació d’ofici per les aglomeracions viscudes, finalitzada l’octubre de 2021 amb quatre recomanacions. L’any 2022, després de la repetició d’incidents similars als que ja s’havien produït el 2019, la Sindicatura va tornar a insistir a l’Ajuntament en les seves recomanacions.

Recomanació 1 Vetllar de forma més proactiva per la seguretat en els actes de gran format a l’espai públic.  
Recomanació 2 Planificar els actes amb altres formats que diversifiquin l’oferta i l’assistència per tal d’evitar aglomeracions i el perill que això pugui comportar.  
Recomanació 3 Prendre mesures per controlar els aforaments en els actes als espais públics.  
Recomanació 4 Vetllar per la protecció de la salut de la ciutadania, especialment de les persones menors d’edat, i assegurar que no se’ls venen begudes alcohòliques.  

Les consideracions de l’Ajuntament a les recomanacions de la Sindicatura

El novembre de 2022 la Sindicatura de Greuges de Barcelona va rebre la informació municipal demanada a l’Ajuntament, relativa als actes de la Mercè 2022 a l’avinguda Maria Cristina. En aquest informe municipal, el consistori ja avançava la necessitat de trobar espais alternatius a l’avinguda Maria Cristina.

Uns mesos més tard, el juliol de 2023, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) va traslladar a la Sindicatura que, en l’edició d’enguany, s’optarà clarament per unes Festes de la Mercè descentralitzades que arribin a tots els districtes, i detallava els nous espais previstos per a la celebració. L’Ajuntament també preveu programar dos espais per a macroconcerts, amb una oferta similar dirigida al mateix tipus de públic, de forma que l’afluència de persones quedi més repartida entre les dues ubicacions.

Les valoracions de la Sindicatura sobre les actuacions de l’Ajuntament

Recomanació 1 S’ha pogut constatar que l’Ajuntament de Barcelona, seguint la primera de les recomanacions fetes, vetllaproactivament per la seguretat en actes de gran format i, en aquesta línia, ha anat incorporant accions i canvis. Destaquen, entre altres, el canvi d’ubicació d’actes de l’avinguda de Maria Cristina per l’espai de les Corts, i la disposició d’un centre de comandament avançat en els espais on està previst fer actes amb una gran afluència de públic.  
Recomanació 2 S’observa que, en cada edició, s’han implantat millores pel que fa la diversificar l’oferta i l’assistència. També s’ha apropat la cultura als barris (com es determina en l’article 113 de la Carta municipal de Barcelona), alhora que s’ha contribuït a fer una ciutat més segura i sostenible.  
Recomanació 3 Pel que fa al control dels aforaments, l’Ajuntament de Barcelona manté el debat obert. Justifiquen que no s’ha implantat, entre altres, pel fet que aquest control no garanteix la manca de concentracions fora dels actes promoguts pel consistori.  
Recomanació 4 Sobre la protecció de la salut de la ciutadania, especialment pel que fa a les persones menors d’edat, la Sindicatura entén que s’actua des de la generalitat de tota la població a través dels dispositius d’emergència sanitària. Tanmateix, no s’han copsat actuacions específiques en aquest àmbit.