Durant el mes de febrer, el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, i membres del seu equip han continuat amb el projecte ‘A peu de carrer’, que té l’objectiu d’acostar la Sindicatura als veïns i veïnes dels 73 barris de la ciutat. En aquest cas, ha estat torn pel Baix Guinardó i el Raval.

Baix Guinardó

El dijous 17 de febrer la Sindicatura de Greuges de Barcelona va desplaçar la seva activitat al barri del Baix Guinardó, on va començar la jornada amb una reunió amb la direcció de l’Escola Mas Casanovas. S’explica que l’escola participa en el projecte Magnet, impulsat per la Fundació Jaume Bofill per acompanyar les escoles en el desenvolupament d’un projecte educatiu de referència.  Aquesta tasca, duta a terme per l’actual equip directiu els darrers anys, té el propòsit de revertir la segregació escolar.

A continuació, el síndic i el seu equip van desplaçar-se al carrer Taxdirt, on van veure’s amb representants de l’AFA de l’Escola de les Aigües, que considera problemàtica la pacificació del mateix carrer Taxdirt. Manifesten que “no pot ser una solució definitiva” i que “genera conflictes de seguretat per a tot el veïnat, i especialment per a famílies de l’escola”.

El matí finalitza amb una visita al Rebost Baix Guinardó-Can Baró, una xarxa de suport ubicada a l’Av. Mare de Déu de Montserrat, i que distribueix menjar procedent del Banc dels Aliments, de Càritas i de la Unió Europea, a les persones que ho necessiten.

A la tarda, la Sindicatura va trobar-se amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Baix Guinardó per visitar dos punts que consideren claus: l’encreuament dels carrers Cartagena i Mas Casanovas, i l’interior d’illa del Torrent del Lligalbé. En la primera cruïlla conflueixen diferents circumstàncies que fan complexa la circulació i produeixen problemes de seguretat viària, així com molèsties acústiques. Pel que fa al Torrent del Lligalbé, hi ha projectat un pla urbanístic amb una nova construcció d’habitatges que genera molèsties entre els tres edificis contigus, que manifesten que perdran llum i horitzó visual.

Tot seguit, el síndic i el seu equip van reunir-se amb la Comissió Escola digna de l’Escola Mas Casanovas, que va mostrar la seva preocupació i els seus neguits per la ubicació del Centre d’Acollida Baix Guinardó, molt pròxima al centre escolar. També esperen que els recursos de prevenció comptin amb un horari més ampli que el de la mateixa escola, ja que hi ha altres grups d’infants que fan ús de les instal·lacions del centre fora de l’horari purament acadèmic.

‘A peu de carrer’ al Baix Guinardó va finalitzar amb una visita al Casal de Gent Gran del carrer Marina. Es tracta d’un equipament molt concorregut, on tenen més de 100 persones voluntàries fent tasques de formació, tallers, etc.

El Raval

El 24 de febrer, el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, i membres del seu equip assessor van visitar el barri del Raval de la mà de diverses entitats socials i moviments veïnals.

El dia va començar amb una trobada amb Punt de Referència, l’entitat sense ànim de lucre que treballa per l’acompanyament a jovent tutelat i extutelat entre 16 i 23 anys en el seu procés d’emancipació, un cop surten del sistema de protecció de menors.

Seguidament, els representants de la Sindicatura de Greuges de Barcelona van fer una passejada pel barri amb la Xarxa Veïnal del Raval, que va traslladar els principals punts de conflicte de l’oci nocturn a l’espai públic i les afectacions en el veïnat, que pateix molèsties acústiques i veu com el seu dret al descans no queda garantit.

‘A peu de carrer’ al Raval continuava i ho feia amb una reunió amb Top Manta Barcelona, que va detallar les principals problemàtiques del col·lectiu: el col·lapse dels serveis socials i la dificultat per aconseguir hora; la manca de disponibilitat de cites d’estrangeria, i la necessitat de l’informe d’arrelament.

La part matinal va finalitzar amb un encontre amb representants de la Federació Catalana de Cricket, que expliquen la manca d’espais a la ciutat per dur a terme el seu esport, una pràctica que compta amb molts adeptes a Barcelona.

A la tarda, l’acció de la Sindicatura va centrar-se a conèixer el projecte social i educatiu del Casal dels Infants, que des de 1983 ajuda als infants, adolescents i joves en risc d’exclusió social. Les persones treballadores d’aquesta entitat desglossen, entre altres, els projectes que duen a terme a la seva seu del carrer Reina Amàlia: la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida) i el COA (Centre Obert d’Adolescents).