La defensoria recomana en la seva resolució que les administracions implicades en la iniciativa es coordinin per crear un nou equipament cultural que permeti preservar i divulgar el patrimoni històric del transport a la ciutat. També es considera que caldria estudiar la viabilitat d’instal·lar aquest espai al Palau de Telecomunicacions i Transports, un gran recinte ubicat a Montjuïc. 

Aquesta iniciativa la impulsa l’Associació Coordinadora Pro Museu del Transport de Barcelona, a partir d’una proposta similar de fa més de mig segle. L’objectiu és exhibir-hi vehicles (metros, tramvies, troleibusos, funiculars, telefèrics, taxis…), a més d’equips i eines del transport públic de la ciutat. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Bombers i altres ens disposen de col·leccions i d’un patrimoni desat en més d’una desena d’espais, i que ara per ara no es pot visitar. Arreu d’Europa hi ha més de 60 museus del transport, que reflecteixen el patrimoni i la memòria de les respectives ciutats, entre les quals n’hi ha de tan importants com Londres.

De fet, Barcelona és un cas singular per la varietat de transports públics de què disposa i ha disposat al llarg de la història. Però és que, a més, ha estat una ciutat pionera en l’àmbit del transport: va ser el primer lloc del món on es va fer una prova d’un vaixell propulsat amb hèlix (1543) i d’un viatge en submarí (1884), i el primer a la península a disposar d’una línia ferroviària (1848) i on va tenir lloc un vol en avió (1910).

A més, el projecte va en la línia del que estableix la Carta Municipal, que emfasitza la promoció d’iniciatives culturals als districtes i als barris, i de la Carta de drets i deures de Barcelona, segons la qual l’Ajuntament ha d’acollir les iniciatives ciutadanes de particulars i entitats que enriqueixin l’oferta cultural de la ciutat. Actualment hi ha gairebé una vuitantena de museus a la ciutat, entre públics i privats.

Un gran espai a Montjuïc sense ús permanent a l’actualitat

L’associació coordinadora defensa que el nou equipament s’ubiqui al Palau de Comunicacions i Transports de Montjuïc, un espai d’uns 16.000 metres quadrats, construïts per a l’Exposició Internacional de l’any 1929, que ja va acollir llavors una exposició de mitjans de transport de l’època. Per tant, l’espai, que a més ara no té cap ús permanent, recuperaria la funció per a la qual es va construir. L’Ajuntament ha impulsat diverses iniciatives de cara al centenari d’aquell esdeveniment, entre els quals el Pla d’Actuació del Parc de Montjuïc 2019-2029 i un nou plantejament urbanístic amb 500 habitatges públics i equipaments, però no hi ha inclòs el Palau de Comunicacions i Transports.

El consistori s’ha mostrat favorable a impulsar aquest nou museu, però considera que excedeix l’àmbit municipal, i que cal treballar la iniciativa amb la Generalitat de Catalunya i amb TMB. També opinen que és cabdal trobar un espai de grans dimensions on ubicar tot aquest patrimoni. En aquest sentit, Transports Metropolitans està treballant en la cerca de la ubicació, però no amb la idea de fer-ne un museu com a tal, sinó un espai de visita en dies determinats i a demanda de col·lectius concrets, com investigadors, escoles, etc.

Cal preservar la memòria i el patrimoni vinculat al transport públic

La garantia del dret a la cultura, que forma part dels drets humans, es basa a permetre que tota la ciutadania pugui gaudir-ne i participar-hi en condicions d’igualtat i no-discriminació. La constitució d’aquest projecte com a museu ha de permetre que tothom tingui la possibilitat d’entendre millor el món que l’envolta, ja que l’àmbit tractat, el transport, és d’ús quotidià per a la gran majoria de persones.

És per tot això que des de la Sindicatura de Greuges de Barcelona s’insta l’Àrea de Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge a vetllar per preservar la memòria i el patrimoni vinculat al transport públic de la ciutat. En conseqüència, s’ha de coordinar amb les altres administracions implicades i ha d’esmerçar tots els esforços que calguin per crear el grup de treball que permeti que Barcelona disposi, per fi, d’un Museu del Transport. Pel que fa a la ubicació, la Sindicatura valora que cal estudiar acuradament la proposta del Palau de Comunicacions i Transports de Montjuïc, tal com defensa l’associació coordinadora.