Des de la defensoria de la ciutat s’insta l’Ajuntament a fer complir la normativa de circulació i estacionament als vehicles d’un “supermercat fantasma” de Glovo, locals no oberts al públic i dedicats a l’emmagatzematge i al repartiment a domicili d’aliments. A més, l’establiment, ubicat al carrer de la Marina 90-96, no pot exercir el repartiment a domicili, segons la regulació vigent.

Afectacions veïnals per l’ús irregular de l’espai públic

De fet, ja al 2021 el Districte de Sant Martí va obrir diversos expedients disciplinaris en què s’acreditaven diverses de les molèsties que han motivat aquesta resolució:

  • Motos aparcades a la vorera i fent ús d’un gual del qual l’empresa no és titular
  • Camions aturats al carril bus, fent tasques de càrrega i descàrrega de mercaderies, del qual se’n derivava a més un soroll elevat i el deteriorament del paviment
  • Repartidors circulant en bicicleta per la vorera, sense respectar la distància de seguretat amb les persones vianants
  • Utilització permanent d’una rampa que afecta les persones amb discapacitat visual

La Guàrdia Urbana exposa que va impulsar diverses actuacions i sancions, ja que coneixia les queixes. El Districte, per la seva banda, admet que es va tractar aquest assumpte a la Taula de Mobilitat, però que no es va adoptar cap mesura en considerar que era un tema d’ús de l’espai públic. Els expedients disciplinaris es van arxivar al·legant que les infraccions s’havien corregit.

Finalment, i arran de les queixes veïnals, es va substituir el gual en desús per una plaça verda d’estacionament. Les motocicletes de Glovo, però, continuen fent servir l’espai, tot i que està reservat per als vehicles dels residents. No consta que el personal de vigilància de l’àrea verda, de Barcelona de Serveis Municipals SL (B:SM), hagi fet cap denúncia. La Sindicatura ja s’ha pronunciat diverses vegades sobre la necessitat que les voreres estiguin lliures de motocicletes, i les greus afectacions al dret a la mobilitat i a l’espai públic de les persones vianants que suposa. La darrera resolució en aquest sentit va ser de juliol de l’any passat.

Activitats fora de normativa que el Districte no ha sancionat

En els expedients disciplinaris de 2021 el Districte va detectar també que el local no disposava de la documentació requerida, que tenia l’assegurança de responsabilitat caducada i que exercia activitats fora de la seva llicència, com la cocció de pa i brioxeria i la preparació de sucs. Dos anys després, es va constatar que aquesta darrera infracció persistia. A més, el titular de la llicència no coincidia amb el de l’entitat que realitzava l’activitat.

El 2023 l’Ajuntament va regular les activitats vinculades al repartiment a domicili amb un pla d’usos específic. A partir de llavors, els magatzems d’aliments de més de 400m2, com és aquest cas, no poden incloure el repartiment a domicili, llevat de certes àrees industrials de la ciutat. Per tant, aquest local de Glovo hauria d’haver cessat l’activitat de repartiment a domicili. A més, el Districte hauria d’haver vigilat que es fes complir la normativa, i no consta que hagi tramitat procediments sancionadors.

Per tant, aquesta Sindicatura conclou que les actuacions del Districte de Sant Martí, de l’Àrea de Prevenció, Seguretat i Convivència i B:SM no s’ajusten a dret ni han estat eficaces, i que no s’ha respectat el principi de bona administració. Més específicament, es considera cabdal que:

  • s’inspeccioni aquest local de Glovo, i es verifiqui i garanteixi que l’activitat de repartiment a domicili ha cessat, adoptant mesures coercitives, si s’escau, així com revisar les mesures de seguretat del local;
  • la Guàrdia Urbana i B:SM, en qualsevol cas, actuïn per assegurar que els vehicles compleixen la normativa de circulació i estacionament, tant per a les motocicletes a la vorera i a l’àrea verda com per als camions que fan tasques de càrrega i descàrrega en carrils bus, i que se sancionin les infraccions.  

Imatge: Promotor de la queixa